Vegyünk a Balatonon! De mit is?


Miután megszületett a nagy döntés, és egy család vagy befektető ingatlanvásárlási céllal tekint páratlan szépségű nagy tavunk környékére, szinte azonnal felvetődik a kérdés: ház legyen vagy apartmanlakás? Az elmúlt évek minőségi beruházásainak köszönhetően a válasz egyáltalán nem egyértelmű. Érdemes egy kicsit körbejárni ezt az időszerű témát, tekintve, hogy éppen jelentős átalakuláson megy keresztül a piac.


Az ezredfordulót megelőző évtizedekben, a tavasztól őszig tartó időszakban, hazánkban szinte nemzeti hagyománnyá vált a nyaralóba járás rítusa. Ha nyáron a munkahelyen a kollégák rákérdeztek, mit csinál majd a család a hétvégén vagy a szünnapon, bizony gyakori válasz volt, hogy “lemegyünk a Balatonra”. Ilyenkor aztán, a megérkezés után szabadidős tevékenységként elkezdődhetett a közös rendrakás, fűnyírás, kertrendezés, medencetakarítás, végül jött a szükséges kisebb-nagyobb javítási munkák elvégzése. Eleinte a tinik unták meg a kikapcsolódásnak ezt az igencsak aktív formáját, később az anyukák és a kisebb gyerekek kerestek egy mondvacsinált ürügyet az otthonmaradásra, még végül már a családfő is kihagyott néhány hétvégét, hogy kipihenhesse magát.

 

 

A kétezres évek utáni globális életstílus változás végül nyaralási szokásainkat is elérte. Egyre többen kezdték tudatosan választani a tágas, kényelmes és biztonságos apartmanlakásokat a folyamatos karbantartást igénylő különálló családi házak helyett. Az intenzív hétköznapokból kiszakadva megnőtt az igény a tényleges kikapcsolódásra és minőségi pihenésre, amit egy luxusapartman maximálisan teljesíteni tud. Itt megoldott a rendszeres fűnyírás, a kert már a megérkezés pillanatában is ápolt és rendezett, a medence tiszta, és a takarítás sem a lakó gondja. Az apartmanok óriási előnye, hogy főszezonon kívül, akár télen is maximális kényelemmel várják tulajdonosaikat, akik az „okos-otthon” rendszernek köszönhetően akár távvezérléssel indíthatják el a fűtést, hogy megérkezéskor meleg lakás fogadja őket.

 

A többnyire vízparton épülő komplexumok balatoni örökpanorámával rendelkeznek, és számos további kényelmi szolgáltatással teszik egyedülállóan vonzóvá az ott-tartózkodást. A legtöbb létesítményhez tartozik saját partszakasz, recepció, gyermekjátszó, télen is üzemelő wellness részleg, külső és belső medence, teremgarázs/kocsibeálló, „okos-otthon” rendszer, falfűtés és hűtés. Ezek a lakások kiváló minőségű alapanyagok felhasználásával épültek, és az olcsóbb fenntartási költségek érdekében megújuló energiafelhasználási technikákkal teszik környezetbaráttá az életteret. Megvásárlásuk a befektetni kívánóknak is kedvez, hiszen kiadás esetén jelentős haszonnal számolhat tulajdonosuk.

Tény, hogy ezeknek a lakásoknak az ára vetekszik a különálló házakéval, de a számos felsorolt kényelmi szempontnak és a fent említett életmódváltásnak köszönhetően az eladási számok egyre nőnek. A Duna House alkalmazkodva a megváltozott piaci igényekhez, több kiváló luxusapartmanház értékesítésében partner. Néhány példa erre a Platán Garden Balatonbogláron, a Sunset Fonyódon, a Helikon Residence Keszthelyen, a Carina Residence vagy Napsugárpark Balatonfüreden vagy a Pelso Bay Alsóörsön.

 

Természetesen még mindig akadnak szép számmal olyanok, akik a ház körüli munkákat, a virágültetést, a nyaraló csinosítgatását kikapcsolódásnak élik meg, és a világért sem használnának másokkal közös medencét vagy kertet. Ők se érezzék régimódinak magukat, hiszen nem vagyunk egyformák, a 2020-as évek várhatóan a nyitottságról, a kreativitásról és a sokszínűségről szólnak majd. Így egy romantikus eldugott ősfás ház éppúgy a vágyak tárgya lehet, mint egy napos balatoni utcácska kertes sorháza vagy épp egy vízparti nagy teraszos apartmanlakás.

A cikk szerzője Mácsainé Tischner Henriett, Duna House Prime értékesítőnk


Írjon nekünk

Visszahívást kérek