Népszerűek a drága lakások


Fellendülés tapasztalható a drága lakások piacán is.


A lakáspiac továbbra is szárnyal, és a tavalyi évben tapasztalt erőteljes élénkülés folytatódik. Ez a drágább lakásokra is igaz, ugyanis a ténylegesen eladott használt lakások átlagos ára 5,1 százalékkal emelkedett, ami elsősorban a magasabb kategóriájú ingatlanoknak köszönhető.
 
Az értékesített lakások száma több mint 30 százalékkal nőtt 2013-hoz képest - derül ki a KSH legfrissebb lakásárakra vonatkozó statisztikáiból. Főként használt lakások cseréltek gazdát, az új ingatlanok részesedése a lakáspiaci forgalomból csupán 2,8%-os volt. A használtlakás-árak emelkedése tovább folytatódott az utolsó negyedévben, így éves szinten 3,9%-kal voltak magasabbak, mint 2013-ban.
 
2014 első hónapjaiban 24 ezer, míg a második negyedév során 29 ezer lakóingatlant adtak el, ami az előző évhez képest 35 illetve 25 százalékos növekedést jelentett. Bár a tavalyi év utolsó három hónapjára vonatkozó adatok beérkezése még nem zárult le, annyit közöltek, hogy az előző időszakokhoz hasonló bővülés mutatkozott az adásvételekben. 
 
 
Mennyivel emelkedtek az árak?
 
A használt lakások piacán 2014-ben 3,9%-os tiszta áremelkedés volt megfigyelhető a megelőző évhez képest. Vagyis ennyivel kerülnének többe a lakások és házak, ha ugyanazok az ingatlanok szerepelnének az adásvételekben. De mivel a drágább kategória felé tolódott az értékesített lakóingatlanok köre, ezért a ténylegesen eladott használt lakások ára 5,1 %-kal emelkedtek.
 
A vevői piac eladóivá változik
 
Örömteli, hogy immár egyre több statisztika és elemzés számol be a lakáspiac javuló adatairól - mondta el Angel Gábor, a BIF Zrt. vezérigazgatója. Ez egyértelműen a javuló gazdasági környezetnek és az emberek javuló kilátásainak, pozitívabb jövőképüknek köszönhető. Elmondható, hogy ameddig a gazdasági helyzet hasonlóan alakul, arra lehet számítani, hogy a kereslet és az árak továbbra is emelkedni fognak. Újabb fordulópont következik a piaci szereplők dominanciájával kapcsolatban, az előző évek vevői piaca kezd átfordulni az eladók javára. Egyes kiemelt településeken és a főváros egyes részein már egyre inkább érezhető a hiány a megfelelő minőségű kínálatot illetően, ami az árak emelkedését és az alku mértékének csökkenését fogja eredményezni. Továbbra is figyelmeztető adatnak és egészségtelennek, a lakáspiacra összességében és hosszútávon károsnak tartom ugyanakkor azt, hogy az összes tranzakciónak mindössze 2,8%-a új lakás adás vétel - tette hozzá a szakember. Ez közép és hosszútávon is a hazai lakáspiac elavulásához fog vezetni, amennyiben nem történik ez irányban hathatós beavatkozás. A jelenleg tapasztalható pozitív trendek országosan még mindig messze állnak attól, hogy nagyobb számban induljanak vállalkozói lakásfejlesztések. A főváros néhány kerületén és néhány jól teljesítő vidéki nagyvároson kívül szinte az összes vidéki település új lakás piaca zéró aktivitást mutat.
 
 
 
2014 első negyedévében 2,3%-kal, a II-III. negyedévben 1,9%-kal drágultak a lakások a megelőző időszakhoz képest. A IV. negyedév eddig ismert adásvételei alapján pedig további hasonló áremelkedés figyelhető meg (1,8%). De az év utolsó hónapjainak eddig adatai még jelentősen eltérnek a várható véglegestől, és a korábbi időszakok megfigyelései alapján arra lehet számítani, hogy az adatbázis teljessé válásával az összetételindex, és ezzel együtt a teljes árváltozás indexe még felfelé módosul. Általában a nagyobb települések adatai érkeznek be késéssel, melyek lakáspiaci árszínvonala magasabb, mint a kistelepüléseké.
 
 
 
Hol és mit vesznek az emberek?
 
A tavalyi évben minden településkategóriában és mindegyik épülettípusban élénkült a lakáspiaci forgalom, azonban a legnagyobb mértékben a nagyobb városok többlakásos részpiacán érzékelhető a fellendülés, míg a községi lakásértékesítések aránya az év folyamán végig 20% alatt maradt. A lakások több mint felét (52%) Budapesten és a megyeszékhelyeken adták el. A lakáspiaci felívelésben élenjár a főváros, itt ugyanis a 2014-ben eladott lakások száma már megközelítette a 2008. évit (annak 89%-a volt), míg a kisebb települések egyre távolabb haladva fokozatosan elmaradt attól: a megyeszékhelyeken 78, a városokban 68, a községekben 56%-át tette ki a 2008. évinek.
 
 
Tavaly az eladott használt lakások átlagos ára 10 millió forint volt, 300 ezer forinttal több, mint 2013-ban. A Budapesten eladott használt lakás átlagára is nőtt 400 ezer forinttal, így a 14 millió forintot éri el. A megyeszékhelyeken 9,3, a városokban 9 míg a községekben 5,7 millió forint volt az átlagos ár, ami mindenütt meghaladta az egy évvel korábbi átlagárat. Az agglomerációkon kívül eső községekben, ha csekély mértékben is, de szintén emelkedtek az árak: 3,7-ről 3,8 millió forintra. Szintén emelkedett Budapesten a használt lakások négyzetméterára is, ez 226-ról 236 ezer forintra nőtt.
 
 
Forrás: Portfolio.hu

Írjon nekünk

Visszahívást kérek