Milyen az igazi luxus?


Egy luxusingatlan legfőbb kritériumai.


Mi számít luxusnak külföldön, és mi Magyarországon? Milyen egy igazi luxusingatlan? Ezekre a kérdésekre keressük a választ, ami az elmúlt évszázad eseményeit figyelembe véve nem is olyan egyszerű.
 
A luxus fogalma a második világháborút követően csaknem kitörlődött a magyar köztudatból, hiszen az arisztokrácia és a magasabb rangú nagypolgári családok vagy elvesztették minden vagyonukat, vagy elmenekültek az országból. A szocializmusban a luxusra sem igény, sem lehetőség nem volt. Az impozáns villák és más előkelő ingatlanok szinte mind az állam kezébe kerültek, és többnyire nem használták ki a bennük rejlő lehetőséget, közülük sok az enyészeté lett. Mára már a harmadik generáció nő fel úgy, hogy nem találkozhatott még az igazi luxussal.
 
Az elmúlt évtizedekben egyre több olyan ingatlan jelenik meg a piacon, amelyet a prémium kategóriába sorolnak. Érdemes azonban azzal is foglalkozni, hogy mitől nevezhető egy ingatlan valóban luxusnak? Sok esetben ez csupán méretben és árban nyilvánul meg, ám valójában a kép ennél sokkal árnyaltabb. A szellemi ráfordítás is legalább olyan fontos lehet, hiszen az elhelyezkedés, a stílus, a funkcionalitás és a magas minőségű felszereltség megvalósulása és együttes harmóniája teheti ténylegesen luxussá az ingatlant. E szempontból az itthoni helyzet is nagyléptekben fejlődik, ám érdemes a külföldi példákat áttekinteni, ha luxusban gondolkodunk.
 
Tökéletes elhelyezkedés
 
Az igazi luxus kritériumai közül az első az ingatlan elhelyezkedése, amely annak megítélését nagyban befolyásolja. Ezt az evidens gondolatot már az elmúlt évszázadok során is szigorúan szem előtt tartották, és az előkelő családok kastélyait és villáit mind kizárólag kiemelkedően szép és kellemes helyre építették. Egy luxusház elhelyezkedése főként a zajos külvilágtól távolabb eső környezetben, (pl. közvetlen vízparton vagy erdő közelében) a legtökéletesebb. Ez természetesen városban is megvalósítható, leginkább magasabban fekvő, szép panorámájú lakásoknál.
 
 
A telek mérete szintén lényeges szempont. Az intimitás és a kényelem együttese nagyjából egy hektártól (10 ezer m2) valósulhat meg könnyen, de ideális, ha ennél nagyobb területre épül a luxusingatlan. Városban ezt nem könnyű kivitelezni, de a szakértő építészek egyébként is a természetközeli építkezést javasolják.
 
Megtervezett stílus
 
Minden ingatlan építése és berendezése esetén rendkívül lényeges a meghatározó stílus átgondolt kialakítása, hiszen fontos, hogy lakásunk bennünket tükröz. A prémium ingatlanok esetében a stílusosság alapkritérium, ezért a tervezéskor érdemes különös figyelmet fordítani erre. Egy igazi luxusingatlan a részletes építészeti, gépészeti és villamossági tervektől egészen a lakberendezésen át a kert elrendezéséig alaposan megtervezett. Csak az ilyen megfontoltan kialakított épület lehet igazán harmonikus, tartva az egységes dizájnt és színvonalat. Fontos az is, hogy minden csak és kizárólag a legjobb minőségű anyagokból készüljön kifogástalan kvalitású kivitelezők munkája által.
 
 
Átgondoltság és funkcionalitás
 
Az átgondoltsághoz szorosan hozzátartozik a funkcionalitás is. A szokványos családi házakkal ellentétben egy luxusingatlanon belül mindig uralkodó a különböző funkciócsoportok szerinti elrendezés. Az alábbiak a legfontosabbak:
 
Szalon, vendégszobák: Elsőre talán maradian hangozhat a szalon, hiszen Európában a modern szemléletmód szinte teljesen eltörölte ezt a funkciót. Ám tervezéskor érdemes megfontolni ennek a helyiségeknek a beépítését is, hiszen valójában nagyon hasznos szerepet tölt be. A szalon általában a bejárat közvetlen közelében helyezkedik el, és innen nyílnak a vendégszobák is, ennek köszönhetően a vendégek nem jutnak be a család intimebb helyiségeibe, például a hálószobákba sem. A nyugati trend szerint ez gyakran a nappalival is összenyitható, így fogadások, partik alkalmával lényegesen nagyobb terület állhat rendelkezésünkre.
A szalon része a dolgozószoba is, ami szintén nem túl elterjedt napjainkban. Ez alatt azonban nem csupán egy apró asztalnyi helyiséget kell elképzelnünk, hanem egy tágas szobát, amely egyben irattárként vagy könyvtárként is funkcionálhat. Itt nyugodtan végezhető az otthoni munka, ami jobb is, ha a magánélet tereitől elzárva zajlik.
Érdemes tehát átgondolni ezeknek az elavultnak bélyegzett, ám valójában rendkívül hasznos élettereknek az újbóli bevonását mindennapjainkba.
 
 
Családi lakóterek: A család közös időtöltésének helyszínei a konyha, az étkező és a nappali. Abban az esetben, ha szalon is található az épületben, ezek a terek nem igényelnek feltétlenül nagy területet. Ám ha az hiányzik a luxusházból, érdemes minél tágasabb nappaliban  és étkezőben gondolkodni, hogy az minél kényelmesebb legyen a család és a vendégek számára egyaránt.
 
Hálószobák: A szülők lakrésze jó, ha elkülönül a gyerekekétől. Ez a legtöbb családi házban megszokott kialakítás, és ez alól a luxusingatlanok sem kivételek. Az ideális felnőtt hálószoba tágas, és nem csupán az ágyat, de olvasósarkot és esetleg társalgó részt is magába foglal. A gardrób és esetenként az öltözőszoba szintén elengedhetetlen része az igazi luxushálónak, akárcsak a külön fürdőszoba. Ideális esetben külön terasz vagy saját kertrész is tartozik hozzá. A gyerekek szobájához szintén jár a külön fürdőszoba, a gardrób, továbbá játszószoba, később tanulószoba is.
 
 
Pihenés, szórakozás: Az otthon nyugalma mellett szükség van kikapcsolódásra is, amelyet egy luxusingatlannak feltétlenül nyújtania kell. Nem kritérium, hogy ezek a funkciók a főépületben legyenek, az is kiváló megoldás lehet, ha külön, például egy kerti épületben találhatók. Ebben a kategóriában számos helyiségcsoport megjelenhet. Manapság nagyon felkapott a wellness részleg kialakítása, mely szaunából, konditeremből és pihenőből áll, ideális esetben közvetlen kapcsolatban a medencével. De divatos még a moziterem, a zeneszoba, a kiállítótér és az üvegház vagy télikert is. Egy luxusvillában helye van a biliárdszobának és a kártyaszobának is. Ezek a helyiségek mind a társasági élet színterei, ezért mindenképp központi elhelyezkedést, terasz és kert közelségét igénylik.
 
 
Kiszolgáló helyiségek: Kiemelkedően nagy területen fekvő luxusingatlan esetében a fenntartás általában kisegítő személyzet alkalmazását is igényli. Ha bennlakó személyzetet szeretnénk, gondoskodni kell egy önálló lakrészről is. Ha bejáró személyzetet alkalmazunk, akkor pedig érdemes külön öltözőt és tisztálkodó helyiséget biztosítani számukra. A kiszolgáló helyiségek közé tartozik a kazánház, a nyári konyha, a mosókonyha, a műhely, és a raktárak is: a borospince, kamra, kerti szerszámtároló, stb. Továbbá ebbe a kategóriába sorolható a garázs is, amely luxusvilla esetében legalább 4-5 állásos. Nem feltétlenül azért, mert szükséges ennyi autó fenntartása, hanem mert sok más egyéb eszköz tárolását lehetővé teszi: pl. biciklik, motor, motorcsónak, jetski és egyéb sporteszközök tarthatók itt.
 
Környezetbarát felszereltség
 
Napjainkban egyre divatosabb, sőt már-már elengedhetetlen szempont az energiahatékonyság és a környezetbarát kialakítás mind az építkezéskor mind pedig a berendezéskor. Nem véletlen, hogy egyre inkább elterjedtek a passzív és autonóm házak. A legújabb épület-villamossági és épületgépészeti trendek is ebbe az irányba mutatnak. Jelenleg még a luxus kategóriába tartoznak azok a környezetbarát megoldások, amelyek nem kényszerítik kompromisszumokra a tulajt, és magas életszínvonalat biztosítanak.
 
Magyarország éghajlatát figyelembe véve a felszereltséget illetően a központi kérdés a hűtés és a fűtés. Manapság már elavultak a különböző gázkazános, radiátoros és az elszórtan elhelyezett klímaberendezések alkalmazása. Az igazi luxusmegoldás a hőszivattyús fűtő-hűtő rendszer, melynek működtetése elektromos hálózatról és megújuló geotermikus energiával egyaránt lehetséges. 
 
 
Egy prémium kategóriájú ingatlan elengedhetetlen része a légtechnikai rendszer kiépítése. E mesterséges szellőzőrendszernek alapja egy hőcserélős, megfelelő szűrőkkel ellátott légkezelő, valamint a megfelelően kialakított, csendes üzemű, huzatmentes szellőző, mely folyamatosan biztosítja a friss levegőt.
 
Előnyt jelent, ha egy prémium kategóriájú ingatlan rendelkezik napkollektorokkal, fúrt kúttal, esővízgyűjtő ciszternával, esetleg saját szennyvíz-újrahasznosító berendezéssel. Ezekre nem feltétlenül úgy kell gondolni, mint luxusra, ám sokat jelenthet az, hogy ezek mind környezetbarát megoldások, és némi függetlenséget biztosítanak a nagy elosztó hálózatoktól.
 
Ami a luxus villamossági és kényelmi berendezéseket illeti, a lehetőségek rendkívül színes palettájából válogathatunk. Fontos az alaposan megtervezett, többfunkciós, digitálisan vezérelhető világítás, az elektromos kapu, továbbá manapság az út- és járdafűtés is alapnak számít. Érdemes még odafigyelni megfelelő elektromos redőnyök és egyéb árnyékolók kialakítására is. A gyengeáramú rendszerek közül a legfontosabb a tűz- és vagyonvédelmi, valamint a multimédiás rendszerek, mint például a televízió, az internet és a központi zene.
 
 
Egy luxusotthonban e funkciók mindig összehangoltak, és egyszerűen, központilag irányíthatók, tehát úgynevezett intelligens házak. Ennek köszönhetően nem csupán az alkalmankénti beállításokra van lehetőségünk, hanem automatára is állíthatjuk rendszerünket. Így lehetővé válik a napszakokhoz automatikusan illeszkedő világítás és hűtés-fűtés, vagy a külső környezeti tényezőkre (pl. eső) reagáló nyílászárók automata működése. Ezek természetesen akár távolról, laptop vagy okostelefon segítségével is vezérelhetők.
 
Fontos tehát az átgondoltság és a harmónia, ezek egy hamisítatlan luxusház legfőbb kritériumai, amelyeknek már nemcsak külföldi építmények felelnek meg, hanem egyre többet találhatunk hazánkban is.
 

Írjon nekünk

Visszahívást kérek