Lakberendezési stílusok tárháza 4. – Modern stílusok


Cikksorozatunk utolsó részében a legmodernebb stílusokat mutatjuk be.


1. Maximál stílus
 
Ha a maximált választjuk otthonunk kialakításakor, okos ötlet, ha egy lakberendező véleményét is kikérjük. Mivel ebbe a stílusba – ahogyan a neve is sugallja – szinte minden belefér, ezért könnyű átesni a ló túloldalára. Szakértő szemek nélkül könnyen átcsúszhatunk a bazári, giccses stílusba, hiszen a maximálra jellemző a színek és formák burjánzása. Ritka az üres tér, akárcsak az éles sarkok és az egyenes vonalak.
 
 
 
2. Glamour stílus
 
A glamour mindent magába foglal, ami a luxus legmagasabb foka, így fő jellemzője a csillogás. Az angol szó eredeti jelentése, a „ragyogás” vagy „káprázat”, ami sokat elárul fő irányvonaláról. Ez a stílus megköveteli a temérdek díszítést, a sok fényt, a rendhagyó formákat és a drága anyagokat, bútorokat. A glamournak nincsenek állandó stílusjegyei, hanem az éppen aktuális divatnak megfelelően változik. Fontos, hogy a fantázia szabadjára engedése elengedhetetlen egy ilyen lakás kialakításakor. Főként nők kedvelik, hiszen a végeredmény sok esetben a hollywoodi öltözők hangulatát idézi.
 
 
 
3. Art Deco
 
Az Art Deco napjaink egyik legnépszerűbb modern stílusa. Megjelenése az 1920-as, 30-as évekre tehető, amikor az építészet és az iparművészet is jelentős fordulatot vett. A klasszikus és a merész, modern formák ötvözete ez, melynek legfőbb jellemzői az egyszerű vonalvezetés, az erős és tiszta színvilág, valamint a króm és a bakelit anyagok. Egyszerre funkcionális és rendkívül elegáns stílus.
 
 
 
4. Loft stílus
 
A loft szintén virágkorát éli manapság. Egyre nagyobb divatja van a kiürült, romosodásnak indult gyárak, raktárak és egyéb ipari létesítmények luxus lakosztállyá alakításának. De gyakori az is, hogy nemcsak otthonokat, hanem irodákat és egyéb intézményeket telepítenek ilyen kihasználatlan gyárépületekbe. Ez a stílusirányzat a 19. századi párizsi művészlakásokig nyúlik vissza, de kialakulásában nagy szerepe volt a 30-as évek amerikai önkéntes lakásfoglalóinak is, akik az elhagyott gyárnegyedekbe települtek. A loft legfőbb jellemzője a nagy belmagasság, illetve az indusztriál stílus jegyében a csupasz betonoszlopok, és a szabadon hagyott csőrendszerek is gyakoriak.
 
 
 

Írjon nekünk

Visszahívást kérek