Lakberendezési stílusok tárháza – 3. Örök érvényű irányzatok


A letisztult és a különböző tájak inspirálta stílusok után most olyan irányzatokat mutatunk be, amelyek régóta élő hagyományokon alapulnak, és – korszerűsített formában – a mai napig népszerűek.


1. A klasszikus stílus
 
Ez az a stílus, amit valószínűleg mindenki nagyon jól ismer, és a klasszikus szó hallatán azonnal látja maga előtt az előkelőséget sugárzó berendezést, a finom anyagból készült kárpitokat és függönyöket. Régi történelmi korokba nyúlik vissza, egészen a középkorig, a kézműves céhek létrejöttéig, amikor az előkelő urak szobáikat míves bútorokkal és a legjobb kelmékkel díszítették.
 
Ma klasszikus angol stílusként is emlegetik. Jellemzi a monumentalitás, a szimmetrikusság, a hatalmas ajtók és ablakok, valamint állandó elemei az antik bútorok és díszítések. Meghatározó színei egyaránt lehetnek meleg és hideg árnyalatok. A leggyakrabban alkalmazott színek a sárga, a barna, a bézs, a drapp, a rozsda és a bordó, valamint a jégkék, a füstszín, a homokszín, a vanília, a mentazöld és fáradt rózsaszín. A legjobban nagy belmagasságú otthonokban mutat, kisebb lakásokban inkább zsúfolt hatást kelt. Azok számára ajánlott ez a stílus, akik különösen kedvelik a régi korok hangulatát és gazdagságát megidéző antik darabokat. Ha pedig ezt választjuk, egy valamire érdemes különösen odafigyelni: a megfelelő egyensúlyra, hiszen nem szerencsés, ha egy-egy elem túlságosan is domináns.
 
 
 
2. Az egzotikus stílus
 
Ebbe a stílusba sokféle elképzelés belefér, hiszen a fűszőnyegektől egészen a keleti hatású kelmékig számos darabbal érhetünk el egzotikus hatást. A trópusi, az afrikai, a marokkói és az indiai irányvonal mind ide sorolható, melyeknek stílusjegyei szintén több évszázadot éltek túl. A berendezést illetően jellemzőek lehetnek a trópusi szobanövények, a természetes anyagokból, bambuszból vagy fából készült bútorok, a rattan kanapék és a vesszőből font darabok is. Ennél a stílusnál is fontos, hogy kerülendő a túl sok fény beengedése, ezért ajánlott inkább több kisebb fényforrást elhelyezni a lakásban, mint egy nagyot.
 
 
 
3. A rusztikus stílus
 
Ez a stílus a régi idők vidéki életét hozza vissza otthonunkba, és az elmúlt évtizedekben egyre népszerűbbé válik, akárcsak a provance-i. Jellemző elemei a durván megmunkált, tömör fából és vesszőből készült bútorok, és a természetes, például lenvászonból készült, díszítés nélküli szövetek. Ezek mellett kedvelt anyagok az állati szőrök is. Gyakori, hogy a tetőszerkezet fa gerendái fedetlenül maradnak, ezzel sajátos, rusztikus hatást adva a szobának. Általában ez a stílus országonként változó, hiszen egészen más egy olasz és egy magyar rusztikus ház. Nálunk a magyar parasztházak hangulatának megidézése jellemző. Egyre népszerűbbek az újonnan épített, vályogtéglából és nádtetővel épült házak is.
 
 
 
4. Az eklektikus stílus
 
Az eklektika különböző korok és stílusok jellemzőit vegyesen gyúrja egybe, önálló elemei ritkán vannak, inkább a válogatásban éli ki egyediségét. Régen is gyakori jelenség volt, hogy egy-egy újonnan betört irányzat jegyei mellett továbbra is jelen voltak a már réginek számító elemek, és ezek együtt egy új, sajátos hangulatot eredményeztek. Ez manapság is népszerű, az eklektikus stílus kialakításának jegyében ugyanis gyakran alkalmaznak szándékosan régies, antik darabokat és modern berendezéseket egymás mellett. Kiváló megoldás lehet, ha bizonytalanok vagyunk a stílus kiválasztásakor, ezért is rengeteg otthont – ha nem is tudatosan – eklektikusan rendeznek be. A harmónia elérése azonban talán ennél a legnehezebb, hiszen nagyon jó érzék kell ahhoz, hogy mindenből eltaláljuk a megfelelő mennyiséget. Ezért ha erre a stílusra esik a választásunk, érdemes egy belsőépítész véleményét is kikérni.
 
 
 
Cikksorozatunk utolsó részében modern stílusokkal foglalkozunk, megismerkedhetünk a lofttal, a glamourral, az art decoval és a maximállal is.
 
 

Írjon nekünk

Visszahívást kérek