Lakberendezési stílusok tárháza – 2. A világ körül


Cikksorozatunk előző részében a letisztultságot képviselő stílusokkal foglalkoztunk, most azonban a sokszínűség áll a középpontban. A következőkben olyan stílusokat mutatunk be, amelyek egy-egy hangulatos vidék jellegzetes vonásait hozzák be otthonunkba.


1. A görög mediterrán
 
A mediterrán stílusokon belül is különíthetünk el különböző kategóriákat tájegységenként, melyek közül elsőként a göröggel foglalkozunk. Ennél az építészeti és lakberendezési stílusnál a főszerep a fehér színnek jut. Biztosan sokunkban felidéződnek Görögország hallatán a fehérre meszelt, kék tetejű házikók. A fehér falak egyébként rendkívül praktikusak is, főként ezen a vidéken, hiszen ezek verik vissza leginkább az erős napsugarakat. Ez a hőérzetet kedvezően befolyásolja, emellett pedig tisztaságérzetet is kelt. A másik domináns szín a kék, amely tenger kékjét idézi, ezzel is hűsítően hatva a nyári napokon. A berendezések gyakran fabútorok, és erőszeretettel díszitik a görög stílusú otthonokat különböző színes szőttesekkel is. Általában nyaralók kialakításakor szokás ezt a stílust választani, hiszen nagy melegben a legkellemesebb ez a színvilág.
 
 
 
2. A spanyol mediterrán
 
Ez leginkább a bőséget és a gazdagságot hivatott tükrözni amellett, hogy kedveli a természetes anyagokat is. Gyakran előforduló elemei az élénk színek, a kézműves berendezések, a kovácsoltvas korlátok és esetenként a terméskő burkolatok is. De mivel ez a legdíszesebb mediterrán stílus, az sem szokatlan, hogy a falak aranyozott festékkel vannak borítva. Jellemzőek a faragott fabútorok és a bőrborítás is. Ez a stílus számos olyan jegyet hordoz magán, amelyek a provance-i, toszkán és a marokkói stílusokat is jellemzik. A sűrű díszítettség miatt nem meglepő, hogy leginkább temperamentumos, energikus emberek kedvelik a spanyol mediterrán kialakítást.
 
 
 
3. A provance-i stílus
 
Az elmúlt években különösen népszerűvé vált a provance-i stílus, amelynek fő jellemzői a természetesség és a könnyedség. Az ilyen stílusban megalkotott épületekben szívesen alkalmaznak kopott, földszíneket a falakon és a padlókon egyaránt. A falak lehetnek festettek, de a kőburkolat is gyakori, a padló pedig sok esetben fa, tégla vagy kő. Nem jellemző a harsány színvilág, a berendezésben általában a fehértől a közepesen sötét tónusokig jelennek meg színek, gyakran pasztell árnyalatok.
 
 
 
4. Ázsiai (japán) stílus
 
A japán lakberendezési stílus nyugalmat sugároz magából, és az így kialakított környezet kiválóan alkalmas a kikapcsolódásra és meditálásra. Nem tűr félmegoldásokat, rendkívül egyszerű (ám jellegzetes) formákat, anyagokat és bútorokat igényel, megvalósítása így egyáltalán nem bonyolult. Lényege a szépség, a praktikum és a hagyomány. Jellemző, hogy a padló fa- vagy kőburkolatú, a bútorok pedig alacsonyak és sötét színűek. Ez annak köszönhető, hogy a japánok mindig a föld közelében szeretnek aludni és étkezni. Gyakran függöny helyett bambuszredőnyt alkalmaznak, amely a megfelelő fény kialakítása szempontjából is lényeges. A tökéletes fényviszonyok megteremtésének központi szerepe van a harmónia létrehozásában. Fontos továbbá az is, hogy a különböző helyiségeket nem tarka, feltűnő képek és tárgyak díszítik, hanem sokszor a japán képzőművészet visszatérő motívumai. Ilyen a madár, a bambuszlevél és a lótuszvirág is.
 
 
 
Sorozatunk következő részében megismerkedhetünk a klasszikus, az egzotikus, az eklektikus és a rusztikus stílusokkal is.

Írjon nekünk

Visszahívást kérek