Lakberendezési stílusok tárháza – 1. A letisztultság jegyében


Következő cikksorozatunkban igyekszünk bemutatni néhány lakberendezési és építészeti stílust, melyek közül otthonunk kialakításakor válogathatunk. Az első részben azokat a főbb stílusokat szedtük egy csokorba, amelyek a letisztultságra és egyszerűségre törekszenek.


Ha építkezés vagy lakásfelújítás előtt állunk, egy rendkívül fontos kérdéssel találjuk szemben magunkat: Milyen stílusban építsük meg, és rendezzük be otthonunkat? Nagy dilemma ez, hiszen nem mindegy, milyen környezetbe térünk haza nap mint nap. Ami a képeken ideálisnak és vonzónak tűnik, az a valóságban nem feltétlenül otthonos, és nem biztos, hogy egyezik valódi ízlésünkkel és igényeinkkel. Ezért érdemes alaposan átgondolni a választást.
 
1. A minimál stílus
 
Olaszországból indult, és azóta szinte minden művészeti ágban megtalálható. Az építészetet illetően alapvető filozófiája, hogy a tér szolgálja az embert. Ennek köszönhetően a minimalista házak jellemzője a nagy méret, illetve a tágas és egybenyíló terek. Emiatt főként prémium kategóriás otthonok épülnek ebben a stílusban.
 
 
A minimalista belsőépítészeti stílus arra törekszik, hogy a lehető legkevesebb eszköz- és anyaghasználattal valósítson meg egyszerű, egyedi és látványos darabokat. A bútorok általában díszítés nélküliek, vonalvezetésük szögletes és éles, valamint csak kiváló minőségű alapanyagokból készülnek. Meghatározó színeik a fehér, a fekete, a szürke és a halvány pasztell árnyalatok, melyekkel a berendezési tárgyak is kellő komolyságot és visszafogottságot sugároznak. Fontos, hogy ezeknek az összeválogatása kellő átgondoltságot igényel, hiszen a tökéletes harmónia elengedhetetlen. Ez a stílus egyszerű, elegáns, mégis karakteres, valamint tisztaságot, hibátlan és steril hangulatot áraszt magából.
 
 
Jellemzője továbbá a sok fény, ezért az építészeti kialakítást illetően gyakoriak a padlótól plafonig tartó ablakok. Ez igaz lehet a Bauhaus stílusra is, amely a minimál alapjának tekinthető.
 
2. A Bauhaus
 
Eredetileg művészeti iskolaként indult, melyet Walter Gropius alapított 1919-ben. Alapötlete az volt, hogy az új generációnak minden téren, így az építészetben is szüksége van egy friss és modern szemléletre, valamint egy újításra és kísérletezésre hajlandó stílusirányzatra. Így alakult ki a Bauhaus, amely napjainkban is egyre népszerűbb. Jellemző elemei az egyszerű geometriai formák, a visszafogott színvilág, a fémes anyagok, az üveg, a színes textilek és az ügyesen beépített bútorok. Modern, kortárs stílus, amely nem igazán kedveli a díszítéseket és a bonyolult vonalvezetést. Ez az irány annyira elterjedtté vált, hogy iskolák, lakóházak és irodák sorai épültek már fel ezt követve.
 
 
 
3. A skandináv stílus
 
Szintén a letisztult stílusok közé sorolhatjuk a skandináv irányzatot, amely talán mindenki számára ismerős lehet a nemzetközi népszerűségre szert tett lakberendezési áruháznak köszönhetően. E stílus legfontosabb eleme a fény. Mivel a skandináv országok kevésbé élvezhetik a napsütést, ezért a világos, fényes terek kialakítása, valamint a magas szintű világítástechnika kulcsfontosságú. A belső berendezést illetően nagy szerep jut a világos fából készült bútoroknak, a természetes alapanyagú textíliáknak és a natúr alapszíneknek.
 
 
 
4. High-tech
 
A high-tech stílust szintén az egyszerűség jellemzi, ami ráadásként csúcstechnológiával egészül ki. Fontos megjegyezni, hogy ezt az egyszerűséget legfőképpen a bonyolult díszítések hiánya adja, nem a makulátlanság, hiszen gyakran előforduló elemei a csupaszon hagyott téglafalak vagy a csiszolt beton. De meghatározó falszín lehet még a matt fehér, illetve erőszeretettel alkalmaznak üvegtéglából épített térelválasztókat is. A berendezést illetően a high-tech kedveli az acélt, az üveget, a műanyagot és a porcelánt is. A bútorok és az egyéb belső elemek formavilága gyakran eltér a megszokottól, ezzel kissé futurisztikus hatást keltve. Ennek a stílusnak elengedhetetlen hozzátartozója a magas szintű technikai felszereltség a legújabb műszaki berendezésekkel, amelyek a lakásban központi helyet foglalnak el.
 
 
 
Sorozatunk következő részében világkörüli útra indulunk, és különböző kultúrák és vidékek inspirálta stílusokat mutatunk be. Megismerkedünk a görög, a spanyol, a provance-i és a japán lakberendezés meghatározó elemeivel.
 

Írjon nekünk

Visszahívást kérek