Inspirációk az őszi lakberendezéshez


Mikor beköszönt az ősz, változik a természet, mi lecseréljük a ruhatárunkat, ahogy az állatok is vastagabb bundát növesztenek maguknak. Ha ilyenkor minden megváltozik, ez miért pont a lakásunkkal ne történhetne meg? Itt az alkalom, hogy kicsit átalakítsuk otthonunkat, amihez az alábbiakban adunk néhány tippet.


Ha az esős, borongós évszakban is kellemesen akarjuk érezni magunkat otthonunk melegében, érdemes ráhangolódni az őszre, és pár aprósággal otthonosabbá tenni környezetünket. Ez egyébként is szükségszerű, hiszen rövidülnek a nappalok, egyre fontosabbá válik a világítás milyensége és minősége, és már nem elég a lepedő vastagságú takaró sem. Nagyobb hangsúly kerül a lakásban található textíliákra és a színekre is. Előkerülnek a szekrény mélyéről a meleg pokrócok, és szívesebben cseréljük le a párnahuzatokat is melegebb színárnyalatúakra.

Az őszi-téli divat nemcsak az öltözködésben változik évről évre, hanem a lakberendezésben is. Bizonyos darabok és alapszabályok állandóak, de mindig előbukkannak régi ismerős vagy új és meglepő elemek, amelyekkel a legfrissebb trendnek megfelelően alakíthatjuk át otthonunkat. A 2015-ös ősz az ellentmondásokról szól, ugyanis most divatos a lágy textúrák nyers, rusztikus anyagokkal való keverése, a semleges és a feltűnőbb színek párosítása, valamint a fém és a bőr kombinálása is.

Idén visszatért a Paisley-minta, amely a megfelelő színválasztással tökéletesen illeszkedik az őszhöz. Ez még az 1960-as végén hódított igazán, majd használata erősen visszaesett, egészen mostanáig.  A részletekben gazdag, sokoldalú mintát szinte bármilyen formában alkalmazhatjuk a lakás összes helyiségében. Jól mutat függönyökön, ágyneműn, díszpárnákon és szőnyegeken is.

A meleg színeknek minden évben hangsúlyos szerep jut ebben az évszakban, hiszen ezek kiválóan alkalmasak a kellemes hangulat megteremtésére. 2015-ben sincs ez másképp, azonban most nem erős színekben pompázó dekorációban kell gondolnunk, hanem a meleg árnyalatú semleges pasztellszínek kerültek előtérbe. Emellett bátran használhatunk feltűnőbb árnyalatokat is, mint a rubinvörös vagy a smaragdzöld, amelyek fémes anyagokkal kontrasztba hozva jól illeszkednek az idei trendhez.

Most divatosak a különböző botanikus mintákkal díszített textíliák is, amelyek kiválóan kombinálhatóak. Az erős és semleges színek párosítása például az ilyen szöveteknél is szerencsés választás lehet. Az elmúlt korokba visszanyúló dekor elemek pedig még mindig nagyon népszerűek, tehát otthonunkat bátran díszíthetjük retro és vintage motívumokkal is.

A vadnyugati vagy azték minta szintén hódít idén, és a kopottas, sivatagi életérzést felidéző motívumok szinte bárhová elhelyezhetőek a lakásban. Jól fel tudjuk dobni például a nappalink hangulatát egy színes, aztékmintás szőnyeggel vagy egy-két hasonló díszpárnahuzattal. Emellett a népművészeti motívumok, és a kézműves tárgyak is (pl. kézzel szőtt kosarak) a 2015-ös őszi divat részei. De érdemes kiemelni még a luxus textíliákat és a fényes fémeket is, amelyek idén új köntösben hozták vissza a divatba a bohém luxus stílust.

Az idei trendnek azonban két meghatározó eleme van, amelyeket mindenképp érdemes valahogyan belecsempészni őszi hangulatú lakásunkba. Az első nem más, mint a természetes, nyers és rusztikus fa, amelyet rendkívül sokféle formában felhasználhatunk. Lehet otthonunk díszítőeleme csupán egy apróbb tárgyként, például egy faragott szobrocskaként, de akár egy egész faágat is beilleszthetünk a környezetünkbe. A másik főszereplő a bőr, amely idén mélybarna árnyalattal és letisztult vonalakkal jött divatba. Ezt a két fő elemet ne féljünk kombinálni más anyagokkal: a réz és a fa, vagy a fém és a bőr párosítása is a 2015-ös őszi-téli trendet követi.


Írjon nekünk

Visszahívást kérek