Hódít a feng shui a lakáspiacon


A feng shui ősi művészete lassan az egyik legfontosabb szempontok közé emelkedik a luxus lakáspiacon. A kínai vásárlók esetében ez már rég óta megfigyelhető, azonban manapság a vevők szélesebb körében is egyre elterjedtebb ennek szem előtt tartása.


Lakást vásárolni sosem olyan egyszerű, ahogyan azt eleinte reméli az ember. Rengeteg szempontot kell figyelembe venni, és álmaink lakásának számtalan kritériumnak kell megfelelnie. Fontos az ideális elhelyezkedés, a jó közlekedés, a biztonságos környék, a nagy ablakok, a tágas tér, a jó szomszédok és még sorolhatnánk. Luxus ingatlan vétele előtt még nehezebb helyzet, hiszen az elvárások is magasabbak. E kitételek végeláthatatlan sorának pedig mára már szinte állandó szereplője a feng shui is, amelyre a lakás eladójának is különös figyelmet kell fordítania, ha minél hamarabb új tulajdonost szeretne találni.

A feng shui egy évszázados, kínai filozófia, amely a lakhely építésére és berendezésére vonatkozik, és azt szolgálja, hogy a városi környezetben is nyugodt, harmonikus otthon teremtődjön, ahol a „qi” vagy a pozitív energia javul, és szabadon áramlik. A modern lakások ezt az energiaáramlást főként a bútorok anyagának megválasztásával, azoknak megfelelő elhelyezésével, és a dekor elemekkel tudják elérni. A tükrök elhelyezése és a választott színek szintén nagy jelentőséggel bírnak. A feng shui szerint az öt elemet, amely a fa, a tűz, a föld, a fém és a víz, gondosan kombinálva kell alkalmazni, hogy azok megteremtsék az egészséges egyensúlyt az épület és annak környezete között.

Kínában és már Amerikában is annyira népszerűvé vált a feng shui szerinti építkezés és lakberendezés, hogy akár lakásvásárlások is meghiúsulnak feng shui tabuk miatt. Ilyen tabu többek között az is, ha a lépcsőfeljáró pont a bejárati ajtóval szemben helyezkedik el, ugyanis az ősi kínai tervezési filozófia úgy tartja, hogy így minden szerencse és jó energia könnyebben kifolyik a lakásból. Lakberendezésnél például különösen fontos az ágy elhelyezkedése is, hiszen a feng shui szerint az „halál helyzetben” van, ha a láb az ajtó felé irányul. A megkérdezett kínai vásárlók 41 százaléka ilyen tabuk fennállása esetén nem vásárolná meg az adott ingatlant.

A szakértők szerint többek között a növekvő kínai jelenlét miatt is érdemes elkezdeni tanulmányozni a feng shuihoz hasonló kulturális preferenciákat, hiszen ez döntő szemponttá válhat lakásvásárlásnál. Egy amerikai felmérés szerint, amelyet főként az ott élő kínai származású emberek körében végeztek, 86% százalék gondolja úgy, hogy a feng shui nagyban befolyásolni fogja a döntésüket jövőbeli lakásuk kiválasztásánál.

A luxusingatlanok esetében azonban szerencsére könnyű dolgunk van, hiszen ha azok néha ellent is mondanak a feng shui szabályainak, a nagy tereknek köszönhetően kiválóan alkalmasak arra, hogy kedvünk szerint változtassunk az elrendezésen.


Írjon nekünk

Visszahívást kérek