Erdőszéli luxus a funkcionalitás és energiahatékonyság jegyében


Csehországban épült fel a káprázatos villa


A cseh Beszkidek hegység lábánál álló villa a tulajdonos természet és a funkcionalista építészet iránti rajongását tükrözi, amelynek alapkoncepciója már kezdetekben is a különleges természeti környezetbe illő, nyitott terekkel rendelkező családi ház épüljön fel, alacsony energiafogyasztással. Tervezőjének fontos szempontja volt, hogy természetes anyagokkal dolgozzon, növelje a természetközeliség érzetét nagyméretű, energiahatékony ablakpanelekkel, és feloldja a funkcionalista építészeti alapelvek és a rusztikus hegyvidéki táj közötti ellentétet.
 
 
Az álomház tulajdonosa, az építőiparban dolgozó Karel Myšák, öt év keresgélés után talált rá a fantasztikus panorámát nyújtó, mintegy 4 000 m2–es telekre a Beszkidek hegység lábánál, ahol úgy érezte megvalósíthatja a funkcionalista házat.
 
 
A tulajdonos és a tervező építész közös inspirációs forrásául a brnói Tugendhat-villa szolgált, amely a világörökség része. Ennél - hasonlóan más funkcionalista épületekhez - a nyitott terek meghatározott felosztásának elve érvényesül. A Tugendhat-villára is jellemző, hogy óriási ablakpaneljainak köszönhetően szinte benne él a természetben.
 
 
Myšák villájából pazar kilátás nyílik a hegyekre és a szomszédos természetvédelmi területre. A tervező számára kihívást jelentett még  a funkcionalista ház, a felszíni formák és a meredek, délnyugati fekvésű telek összehangolása. Ugyanis inkább a városi környezetbe illeszkednek a szigorúan funkcionalista stílusjegyek. Ezért a tájba való beillesztését úgy oldották meg, hogy kemény kőre építették a villát, felül pedig faanyaggal könnyítették. A kizárólag természetes anyagok használata megmutatkozik a homlokzaton is, amelyen a sötétszürke vakolat, a zúzott kő és a fa váltakozik.
 
 
A ház oldalain nagy, faszárnyas ablakelemek teremtik még meg az épület természetközeliségét. A villa külső megjelenését az ablakpanelek mellett a szellőző kompozitból készült homlokzata határozza meg, amelyben a fa természetes és elegáns megjelenése ötvöződik a PVC anyag időtállóságával és alacsony karbantartási igényével.
 
 
A beltéri tervezés a terek felosztásának és a fénytöréseknek játékosságára épített. A fény több Tetőablakokon át jut a házba a fény, és energiával tölti meg a belső tereket, ezzel a hideg érzetét is csökkentve. A műkedvelő tulajdonos elképzelésének megfelelően a belső tér kialakítása egy galériához hasonlít. A földszintet a tágas és nyitott tér határozza meg, amelyből az üveghomlokzaton keresztül az emeleti terasz medencéjének vízfelületén visszatükröződő környező dombokra nyílik kilátás.
 
 
A 337 négyzetméter alapterületű villának nincsenek közvetlen szomszédai, így az időjárási viszonyoknak fokozottan ki van téve. Ez a fűtési és hűtési időszakban egyaránt fenntarthatatlan rezsiköltségeket eredményezhetne, ha a tervezéskor és kivitelezéskor nem helyeztek volna különösen nagy figyelmet az energiahatékonyságra.
 
 
Az energiamegtakarítás a délnyugati üveghomlokzat szoláris nyereségének, a hőszivattyúval kombinált talajfűtésnek és a talajba fúrt szűrős, hővisszanyerős szellőztető rendszernek köszönhető. A mennyezet passzív hűtését talajba fúrt csövek biztosítják a modern falazó anyagok mellett. A villa egész világítási rendszerét LED-technológia használatával oldották meg, emellett egy Ipad-ről programozható intelligens rendszer irányítja a ház fűtését az aktuális klimatikus viszonyoknak megfelelően. Emellett vezérelhető még az árnyékolás a külső redőnyök segítségével, a mennyezet passzív hűtése, a medencetechnika és a kert locsolása. 
 
(lakbermagazin.hu)

Írjon nekünk

Visszahívást kérek