A világ legjobban pörgő luxus ingatlanpiaca


Kanadai város lett a prémium ingatlanpiac forrópontja.


2014-ben a luxus ingatlanok piacának forrópontja Toronto volt – adta közre a CNBC amerikai hírcsatorna. A kanadai város olyan növekedést volt képes elérni, amely még Dubainak, New Yorknak és Párizsnak sem sikerült.
 
A tavalyi évben érezhetően lelassult a prémium kategóriájú lakások eladása a világ 9 legnagyobb ingatlanpiacán, amelyeken a luxus ingatlanok iránti érdeklődés eddig évről évre átlag felettinek bizonyult. Azonban a csúcskategóriás ingatlanokkal foglalkozó Christie’s International Real Estate legújabb riportja szerint az ide sorolható ingatlanok esetében 2014-ben az eladási árak és a négyzetméterenkénti átlagárak is jelentősen visszaestek. Ez érinti Dubait, Hong Kongot, Los Angelest, Miamit, New Yorkot, Párizst, San Fransiscot és Sydney-t is. Ezeket a nagyvárosokat sikerült leköröznie Torontónak, ahol a luxus ingatlanok értékesítésének száma 37 %-kal nőtt.
 
 
„2014 ebből a szempontból a második legsikeresebb éve volt Torontónak” – mondta Justine Deluce, a luxusra specializálódott Christie’s képviselője. Továbbá hozzátette azt is, hogy a rekord megdöntése csupán azon múlt, hogy kifogytak a megvásárolható prémium ingatlanokból. Elmondta még, hogy Torontóban a „viszonylag átlagos” házak ára 0,92-2 millió euróra emelkedett, a legnépszerűbb környékeken fekvő, nagyobb házak esetében pedig 1,84-4 millió euróra.
 
Ám nem Toronto az egyetlen kanadai város, amely egyre inkább feljebb tör a luxus ingatlanok piacán is, ugyanis Calgary és Vancouver szintén kimagasló eredményeket tudnak felmutatni az eladásokat illetően. 2000 óta a kanadai házak eladási ára csaknem 60%-kal nőtt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) adatai szerint. Ám az IMF elemzői már kongatják a vészharangot, és azt várják, hogy a túlpörgött kanadai piac hamarosan lelassul.
 
 
Egyelőre azonban ez a veszély még nem fenyegeti sem a torontói, sem a többi vezető nagyváros luxus ingatlanpiacát. A Christie’s elmondása szerint ugyanis a lassú növekedés ellenére évről évre még mindig legalább 16%-ot ugrik az eladások száma a világ 75 piacán. Ez annak tulajdonítható, hogy a magas befektethető vagyonnal rendelkező vásárlók száma is folyamatosan növekszik, akik számára az ingatlan egy biztonságos befektetésnek bizonyul.
 
A lelassult növekedés ellenére a luxus ingatlanpiac toplistáját még mindig London és New York vezette 2014-ben, ám a prémium kategóriában eddig kevésbé számon tartott városok is kezdenek előretörni. Ez igaz Budapestre is, amely az elkövetkezendő években remélhetőleg Torontóhoz hasonló eredményeket is elérhet.
 

Írjon nekünk

Visszahívást kérek