A pandémia alatt előny, az energiaválság óta hátrány


Az idei nyár első hőségben töltött napjai során nem csoda, ha többekben felmerül az igény egy saját medencére, ahol a fárasztó munkanap után felfrissülhet a család. A járványidőszakban megugrott az érdeklődés a medencés családi házak iránt, azonban a 2022-es energiaválság is jelentős nyomot hagyott a keresleten. A Duna House szakértői utánajártak, hogy mit hozott az idei év a medencés ingatlanok p


Medencés házak a hazai ingatlanpiacon

Az idei nyár első hőségben töltött napjai során nem csoda, ha többekben felmerül az igény egy saját medencére, ahol a fárasztó munkanap után felfrissülhet a család. A járványidőszakban megugrott az érdeklődés a medencés családi házak iránt, azonban a 2022-es energiaválság is jelentős nyomot hagyott a keresleten. A Duna House szakértői utánajártak, hogy mit hozott az idei év a medencés ingatlanok piacán.

„Az elmúlt évek történései javában átformálták az ingatlanpiaci keresletet. A járványidőszak és a kijárási tilalom a városi bezártságból a saját kerttel rendelkező családi házak felé fordította a vevői érdeklődést. A pandémia hatására a korábbinál erősebb vásárlói igény jelent meg a medencével rendelkező házak iránt is.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője. Emellett egyre többen szánták rá magukat, hogy kisebb-nagyobb ráfordítással, de a biztonságos fürdőzés érdekében saját medencét alakítsanak ki kertjükben, ezáltal emelkedett a medencével rendelkező házak aránya.

A jelenlegi ingatlanpiacon az átlagos vagy jól felszerelt házak esetében a legtöbb esetben még nem épített, hanem a gyorsabban és kedvezőbb áron telepíthető medencékkel találkozhatnak a vevők, hiszen a merev, fémvázas, vagy puha falú medencék elhelyezése jóval alacsonyabb költség. Ezek a medencék nem helyhez kötöttek, így igény esetén akár még másik ingatlanba is átköltöztethetőek, tehát egyáltalán nem biztos, hogy az ingatlantranzakció részét képezik majd, így sem az érdeklődésre, sem az eladási árra nincs különösebb hatásuk.

Épített medencés családi ház Budapest agglomerációs településén, forrás: Duna House, dh.hu

 

Egy épített medence már inkább befolyásolja az árat, azonban a lakóingatlan elhelyezkedése, állapota és energetikája, valamint a telek nagysága továbbra is jóval hangsúlyosabb az árképzés során. A pandémia időszakában megváltozott vásárlói szokások hatására felértékelődtek a kertes családi házak, amelyekben a saját medence kifejezett előnyt jelentett, ha értékesítésre került a sor. A vevői szokásokra azonban jelentősen rányomta a bélyegét a tavalyi év. Az üzemanyagárak drágulása miatt újra felértékelődött a város közelsége, a rezsicsökkentés eltörlése és az energiaárak emelkedése pedig óvatosságra intette a vásárlókat, akik minden eddiginél alaposabban megfontolják, hogy megéri-e medencét üzemeltetni az otthonukban. Hiszen nem csak a telepítési, a fenntartási költségekkel is kalkulálni kell, a feltöltési, felfűtési és tisztán tartási kiadások jelentősen befolyásolhatják a megvásárolni kívánt ház rezsijét. „Ami egykor kuriózum és előny volt, az ma hátrány még a luxus ingatlanok piacán is. A rezsicsökkentés eltörlése óta még a prémium kategóriát keresők körében is lényegi kérdés lett a fenntarthatóság. Egy ilyen ingatlan sikeres értékesítéséhez a tulajdonosoknak és az értékesítőknek pontos információkkal kell készülni az adott ház rezsijéről, beleértve a medence, de még az automata öntözőrendszer fogyasztását is.” – tette hozzá a szakértő.

Medencés luxus kúria a Balaton északi partján, forrás: Duna House Prime, dhprime.hu


Írjon nekünk

Visszahívást kérek